Comparteix

Cervesa i Salut

Quins ingredients té la cervesa que la fa una beguda tan saludable per a tots els adults?

Primer de tot, detallem la seva composició:

MALTA: El maltejat és el procés en el quals s’extreuen els sucres, que després es convertiran en alcohol, de l’ordi o el blat entre d’altres cereals.

AIGUA: És un ingredient fonamental en l’elaboració de la cervesa, ja que fins al 90% de la cervesa és aigua. En l’actualitat, la majoria dels productors tracten l’aigua per treure o afegir les sals i minerals que necessiten per produir una cervesa amb el caràcter que busquen.

LLÚPOL: El llúpol és una planta enfiladissa silvestre que dóna a la cervesa el seu aroma i amargor tan característic. A més, serveix per protegir-la i conservar-la, impedint el desenvolupament de microorganismes nocius. Existeixen diferents varietats de llúpol, que tenen diferents graus d’aroma i amargor.


LLEVAT
: Els llevats s’afegeixen al most en el procés de fermentació i transformen els sucres en alcohol i anhídrid carbònic. Els llevats donen a la cervesa unes característiques especials i diferents a les d’altres productors. A causa d’aquest ingredient, les cerveses es divideixen en dues grans famílies: les Ale, de fermentació alta, en què els llevats actuen a altes temperatures i a més s’acumulen en la superfície del most (a la part alta), i les Lager, de fermentació baixa, on els llevats actuen a baixa temperatura i es dipositen en el fons dels tancs de fermentació.

ÉS REHIDRATANT

Actualment la cervesa, sobretot de l’estil Lager, és una de les begudes més consumides i una de les més utilitzades per rehidratar després de finalitzar activitats esportives. La seva composició, les seves característiques i el seu baix contingut alcohòlic la fa una beguda molt beneficiosa per a una ràpida i efectiva rehidratació i evitar dolors musculars (sempre que sigui en quantitats moderades*). A més, aquesta beguda es caracteritza pel seu marcat efecte refrescant i el seu poder mitigador de la sensació de set.

BENEFICIOSA PER A LA SALUT

Els efectes beneficiosos del consum moderat de cervesa sobre la salut han estat contrastats recentment per diversos autors, tant per a la cervesa sense alcohol, com amb alcohol. Un exemple és l’Estudi dels hàbits nutricionals dels joves espanyols en relació a la cervesa (Ortega et al., 1997), que conclou que els joves que consumeixen cervesa de manera habitual mostren una ingesta d’energia i nutrients més propera a la recomanada, tenint una incidència de sobrepès / obesitat menor a la d’altres grups, i els seus paràmetres sanguinis resulten més favorables.

ENS PREVÉ DE MALALTIES

Les persones que consumeixen cervesa habitualment de forma moderada presenten una menor incidència de diabetis i hipertensió (factors de risc en la malaltia cardiovascular) i disminueixen el nombre d’atacs al cor, fins i tot en homes amb baix risc. A més la cervesa té un efecte diürètic més alt que l’aigua i posseeix accions estimulants sobre el funcionament del fetge, a més d’estimular la producció de la bilis.

La cervesa no influirà de manera substancial en el funcionament fisiològic o metabòlic essencial per al rendiment físic, de la mateixa manera, que no han aconseguit detectar cap efecte advers sobre la força, potència, resistència muscular localitzada, velocitat i rendiment cardiovascular. Altres afirmen que el nivell de deteriorament del rendiment dependrà de la dosi d’alcohol, l’hàbit de consumir-lo, la durada de l’exercici i les condicions ambientals, entre d’altres factors (Shirreffs & Maughan, 2006).

S’INCLOU DINS LA DIETA MEDITERRÀNIA

Els bevedors moderats de cervesa segueixen el patró alimentari de la dieta mediterrània ja que bevent quantitats moderades afavoreixen un major consum de proteïnes i carbohidrats (inclosa la fibra), a més d’augmentar significativament el consum d’àcid fòlic, vitamines B, E i D, el ferro i el calci.

POT INCLOURE’S DINS LES DIETES DE LA GENT GRAN

La cervesa aporta al nostre organisme més de 2.000 elements amb un especial interès nutritiu. En aquest sentit, pel fet que les persones grans són especialment sensibles a la deshidratació, la cervesa pot ser un atractiu addicional que els evoca a la joventut i els allunya de la monotonia, a més de proporcionar nutrients i líquids fonamentals per al bon funcionament de l’organisme.

HA DE RELACIONAR-SE AMB UN CONSUM MODERAT

La cervesa, en tenir quantitats moderades d’alcohol (de 3% al 9% vol.) No arribaria a alterar el sistema metabòlic particularment després de l’exercici. Els bevedors de cervesa tenen fins a un 20% menys de probabilitat de patir esdeveniments cardiovasculars majors. No obstant això, es tracta d’una beguda alcohòlica, pel que el seu consum ha de ser moderat.

* Definint consum moderat com una cervesa (10-12 g etanol / dia) per a les dones i dos cerveses (20-24 g etanol / dia) per a homes.
Més informació: http://www.cervezaysalud.es